Histamínová intolerancia 10.09.2018
Histaminová intolerancia
Daosin enzym
Čo je histamín?
Histamín je chemická látka potrebná na fungovanie mnohých normálnych pochodov v ľudskom tele. Histamín si organizmus sám syntetizuje a skladuje, je ale prítomný aj v mnohých potravinách. U väčšiny ľudí konzumácia potravín bohatých na histamín nevyvoláva žiadne zdravotné ťažkosti. Je to vďaka tomu, že majú dostatočne vysokú aktivitu DiAminoOxidázy (DAO) – enzýmu, ktorý dokáže histamín rozložiť.
Aké jedlá obsahujú histamín?
V prvom rade sú to jedlá fermentované alebo kvasené. Proces fermentácie sa používa na zlepšenie a zvýraznenie chuťových vlastností potravín.
Dlhšie skladovanie, prihrievanie varených jedál alebo dlhodobé zmrazenie zvyšuje v potravinách množstvo histamínu.
Okrem toho, niektoré potraviny alebo pochutiny pôsobia ako “uvoľňovače” histamínu uloženého v zásobe v ľudskom tele.
Medzi najznámejšie a najrozšírenejšie vyvolávače klinických príznakov HIT patria:
- Alkohol, hlavne červené vino, sekt a kvasinkové pivo
- Zrejúce syry, napr. gouda, cheddar
- Ryby a iné morské živočíchy
- Údeniny – saláma, šunka, párky
- Rôzne druhy zeleniny – rajčiny, špenát, baklažán
- Rôzne druhy ovocia – jahody, ananás, banány
- Kvasená kapusta
- Čokoláda
Histamínová intolerancia
Histamínová intolerancia je stav spôsobený nerovnováhou medzi hladinou histamínu a hladinou enzýmu diaminooxidáza (DAO) v ľudskom tele. Organizmus nie je schopný dostatočne rýchlo a účinne odbúrať histamín prijatý v strave.
Následok: Histamín v strave sa vstrebáva do tela a hromadí sa. Telo na zvýšenú hladinu histamínu reaguje príznakmi podobnými alergii. Je dôležité zdôrazniť, že sa pri tom ale nejedná o skutočnú alergiu na potraviny, ale o neznášanlivosť.
Trvalá a prechodná histamínová intolerancia
Vo všeobecnosti je histamínovú intoleranciu (HIT) možné rozdeliť na trvalú a prechodnú.
Trvalou formou HIT trpia asi 2% populácie.
Príčinou trvalej formy je dlhodobá nerovnováha medzi hladinou histamínu a hladinou telu vlastnej diaminooxidázy, ktorá sa buď tvorí v nedostatočnom množstve, alebo má zníženú aktivitu.
Na rozdiel od trvalej formy HIT, prechodná forma môže postihnúť hocikoho.
Príčinou prechodnej formy je najčastejšie konzumácia alkoholu alebo užívanie liekov, ktoré dočasne blokujú aktivitu enzýmu DAO (napríklad niektoré lieky proti kašľu alebo antibiotiká).
Príznaky ako bolesti hlavy, malátnosť, závraty, strata chute do jedla sú známe u ľudí, ktorí konzumujú alkohol alebo užívajú určité lieky.
Príznaky takzvanej “opice” po konzumácii alkoholu sú prejavom prechodnej blokády enzýmu DAO.
Ak užijete DAOSIN® pred obchodným obedom alebo pred konzumáciou alkoholu alebo istých liekov, vaša hladina DAO sa zvýši a tým môžete príznakom prechodnej formy HIT zabrániť.
Klinické príznaky histamínovej intolerancie
Po požití stravy bohatej na histamín sa môžu vyskytnúť rôzne klinické príznaky ako:
- Gastro-intestinálne ťažkosti – hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha
- Bolesti hlavy podobné migréne
- Podráždenie kože, začervenanie tváre
- Opuch nosovej sliznice alebo výtok z nosa
- Ťažkosti s dýchaním podobné astme
- Zhoršenie príznakov astmy
- Búšenie srdca, závraty
- Chronický únavový syndróm
- Zvýšený výskyt potratov
- Znížená schopnosť otehotnieť
- Bolestivá menštruácia
Diagnostika
Na súvis s histamínovou intoleranciou je potrebné myslieť vždy, ak sa klinické príznaky vyskytujú po požití stravy, hlavne potravín a nápojov bohatých na histamín.
Pri podozrení na histamínovú intoleranciu je možné použiť jednoduchú vyšetrovaciu metódu z krvi, ktorou sa stanoví hladina a aktivita enzýmu diaminooxidáza (DAO).
Viac informácií získate od svojho lekára, najlepšie alergológa alebo gastroenterológa.
Samotné vyšetrenie krvi je pre stanovenie diagnózy iba pomocné kritérium.
K správnej diagnóze môže napomôcť aj diéta – vylúčenie potravín bohatých na histamín z jedálnička. V tomto prípade dochádza k rýchlemu ústupu ťažkostí.
Ústup alebo zmiernenie ťažkostí po užívaní enzýmu DAO vo forme kapsúl takisto podporuje diagnózu HIT.
Diagnóza HIT je kombináciou analýzy klinických príznakov, ich ústupu po diéte a výsledkov krvných testov.
Nízkohistamínová diéta
Nízkohistamínová diéta je prvým krokom v liečbe histamínovej intolerancie.
Dodržiavanie tejto diéty však často vedie k drastickej zmene v stravovacích návykoch a vylúčeniu mnohých potravín a pochutín, ktoré mate radi. Pri tom je potrebné si uvedomiť, že histamín sa nerozkladá tepelným spracovaním, takže ho obsahujú nielen čerstvé rajčiny, ale aj produkty z nich vyrobené ako kečup.
Dodržiavanie nízkohistamínovej diéty je problematické hlavne pri stravovaní mimo domu – reštaurácie, rýchle občerstvenie, závodné a školské stravovanie - kde nemáte prehľad o zložení a kvalite použitých surovín.
Pre prípravu nízkohistamínových jedál sa vo všeobecnosti odporúča uprednostniť čerstvé potraviny pred konzervovanými.
Odporúčajú sa nasledovné potraviny:
- zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie, ovsené vločky
- chlieb a pečivo z nekysnutého cesta
- čerstvé mliekarenské výrobky: mlieko, čerstvý smotanový syr, tvaroh, smotana
- zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, cesnak, huby, cuketa, špargľa, cibuľa, reďkovka
- ovocie: jablká, melóny, hrušky, hrozno, rebarbora
- rastlinný olej
- čerstvé mäso a hydina (okrem kuraciny)
- ryby sa odporúčajú iba úplne čerstvé
- tepelne spracované vajcia
- z nápojov voda alebo nesýtená minerálna voda
UPOZORNENIE: reakcia pacientov s HIT na jednotlivé potraviny je individuálna. Zoznam odporúčaných potravín je len orientačný.
Ak nízkohistamínová diéta nepostačuje, alebo sa nechcete vzdať Vašich obľúbených jedál, odporúča sa používanie výživového doplnku DAOSIN® s obsahom enzýmu diaminooxidátza, ktorý odbúrava histamín v strave. Užíva sa vždy tesne pred jedlom.
|